Když je na silnici bílo

Většina řidičů si ráno pří pohledu na zasněženou a namrzlou silnici říká, zda cesta není příliš riskantní. A zda ji vůbec absolvovat. S takovými situacemi se setkáváme v zimním období pravidelně. Pár rad se proto hodí.

 mrát v zimě
Nejbezpečnější je nejet

Když nepojedeme, nenabouráme. To je jasné. Je ale těžké se rozhodnout, kdy raději auto nenastartovat. Pokud je skutečně kalamita, na silnici je závěj nebo se leskne jako zrcadlo a ve zprávách uvádí jedno varování za druhým, je to jasné. Byl by to skutečně zbytečný hazard. Nikam nejedeme. Stejně bychom daleko nedojeli. I když situace není tak kritická, je třeba zvážit, zda je cesta tak důležitá, že kvůli ní budeme riskovat. I když si myslíme, že jsme dobří a zkušení řidiči a jezdíme opatrně, můžeme se stát účastníky nehody, kterou zaviní někdo jiný. Který si pravděpodobně myslel totéž.
zasněžená auta

 
Kontrolujeme auto častěji než v létě

V zimním období je naše cestování automobilem prostě náročnější a snadno se můžeme dostat do „úzkých“. Rozhodně se vyplatí s tím počítat a být připraveni. Kontrolujeme, zda máme dost paliva, funkční baterii, vše z důležitého vybavení vozu (např. výstražný trojúhelník či reflexní vestu). Mezi věci, co bychom v zimě měli mít v kufru patří sněhová lopatka, kus něčeho na podložení kol (třeba starý kobereček), něco teplého na sebe, deka. Také nikdy nezapomínáme mobil (s plnou baterií). Zkrátka je třeba být více „ve střehu“ než v teplejším období.

 stopy pneumatik
Vždy si trasu předem naplánujeme

Volíme vždy tu nejbezpečnější z cest. To znamená využívání hlavních tahů, kde je větší provoz. Kde jezdí také linky hromadné autobusové dopravy. Je zde větší předpoklad, že budou sjízdné, že bude včas provedeno ošetření posypem. Také je dobré vyhýbat se místům, která jsou příliš strmá. Na silnici ve svahu se velice snadno uvízne.

 
Šetříme brzdy

Jedeme pomalu a opatrně, sledujeme jen silnici a ničím se nerozptylujeme. Když se na namrzlé silnici začne prudce brzdit, končí to zpravidla smykem. Pak cesta končí v lepším případě uvíznutím ve škarpě, v horším tragédií.