Klíčení semínek


Proč jíst klíčky?
Rostlinné klíčky jsou vitamínovou bombou, obsahují množství minerálů. Jsou také chutnou náhradou masa. Je v nich hodně bílkovin a enzymů. Enzymy se v době klíčení v rostlinách aktivují a je jich obsah je tou dobou tedy maximální. Při klíčení se také nadýmavé složité cukry mění na jednoduché, které jsou dobře stravitelné. Naklíčená semínka rostlin jsou tedy lehce stravitelná, není třeba se obávat, že nám bude těžko. Tak například – sníme – li lžíci salátových klíčků ředkvičky, dodáme našemu tělu tolik prospěšných látek, jako bychom snědli asi třicet kousků ředkviček! A ještě se nemusíme bát nějakého nadýmání.
pokrm s klíčky.jpg
Rostlinné klíčky usnadňují i vstřebávání bílkovin ze stravy. Jejich konzumace se doporučuje pacientům při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Jsou výborné také při poruchách metabolismu, vysokém cholesterolu a při detoxikaci organismu.
 
V čem semena klíčit?
Můžeme použít různé misky, plastové lahve nebo sklenice s navlhčenou vatou nebo buničinou. Semínka mají být vlhká, ale ne zcela ponořená. Dobrou volbou jsou misky a sklenice na klíčení semínek. U nich máte zaručenou vyšší produktivitu a kvalitu klíčení. Zkrátka lepší „sklizeň“. Jsou složeny obvykle z více pater. Do spodní části odtéká přebytečná voda. Je zde minimální riziko, že naše úroda bude napadena plísněmi. Klíčení má probíhat v teple, ale není vhodné klíčící nádoby umisťovat na přímé slunce.
vývin semínek.jpg
 
Co se dá klíčit?
Asi nejjednodušší je pro domácí klíčení řeřicha setá. Je nenáročná, roste rychle, do týdne sklízíme. Dále můžeme podobně jednoduše klíčit semena hořčice, jetele a vojtěšky, slunečnice. Z luštěnin jsou ke klíčení nejvhodnější fazolky mungo, hrách, cizrna, čočka. Klíčení klasických fazolí se raději vyhneme, obsahují látky, které jsou pro nás ve větším množství v syrovém stavu jedovaté a dají se konzumovat jen vařené. Z obilnin pak lze doma klíčit dobře ječmen, žito, oves, špaldu nebo pohanku. Ke klíčení používáme semena k tomu určená, například z prodejen se zdravou výživou. Nevhodná jsou k tomu semena ze zahradnictví, která se používají k sadbě a jsou k tomuto účelu často různě upravována.